Bij Van Hattem dakkapellen bieden we dakkapellen aan in diverse afmetingen.

Afmeting Dakkapel

Wanneer u overweegt om een dakkapel op uw dak te laten plaatsen, is het belangrijk om te weten welke afmetingen mogelijk zijn. Veel mensen denken dat dakkapellen standaard maten hebben, maar dat is niet het geval. Geen enkel dak is namelijk hetzelfde. Bij Van Hattem dakkapellen bieden we dakkapellen aan in alle soorten en maten. We leveren dakkapellen in standaard maten, maar bieden ook maatwerk. Het is immers essentieel dat de afmeting van uw dakkapel precies op maat is, zodat deze goed op uw dak past.

Onze experts helpen u graag bij het uitzoeken van een dakkapel.

Vrijblijvend een adviesgesprek?

Heeft u hulp nodig met het uitzoeken van de juiste afmeting voor uw dakkapel? Wij komen graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bespreken!

Hoogte en breedte afmeting dakkapel

Om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, is een dakkapel over de volledige breedte vaak zeer gewenst. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is. De regels voor de maximale afmetingen voor een dakkapel verschillen namelijk per gemeente. Ook gelden er een aantal voorwaarden zoals de maximale hoogte, de afstand boven de dakvoet en op welke zijde van het huis de dakkapel geplaatst wordt.

Bij een dakkapel aan de voorkant van uw woning (of zijkant bij een hoekwoning) bent u vaak vergunningsplichtig. In dat geval zijn de voorwaarden met betrekking tot de breedte van de dakkapel vastgelegd in het bouwbesluit. Daarnaast verschillen de regels omtrent het bouwen van een dakkapel per gemeente. Wij adviseren u daarom altijd contact op te nemen met de gemeente of met een bouwadviseur. Zij kunnen de specifieke regels en/of vereisten voor uw situatie achterhalen.

Welke afmeting dakkapel heb ik nodig?

Dakkapellen zijn verkrijgbaar in veel verschillende standaard afmetingen, waaronder populaire maten zoals 3 meter, 4 meter en 5 meter. Deze afmetingen zijn veel gevraagd vanwege hun optimale ruimtewinst en functionaliteit. Een dakkapel van 3 meter breed biedt bijvoorbeeld al aanzienlijk meer ruimte en licht in een kamer, terwijl een dakkapel van 4 meter of 5 meter nog meer mogelijkheden biedt voor extra leefruimte en een ruimtelijk gevoel.

Naast bovengenoemde afmetingen zijn er nog tal van andere standaard afmetingen beschikbaar. Bovendien is maatwerk altijd een optie, waarbij de dakkapel volledig op maat wordt gemaakt om perfect aan te sluiten op uw specifieke behoeften en afmetingen van het dak. Neem daarom gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Meer weten over de verschillende afmetingen?

Onze adviseurs staan klaar om u uitgebreid te informeren over de verschillende afmetingen van een dakkapel. Neem contact met ons op of plan direct een afspraak in!

Tijdens een adviesgesprek vertellen onze adviseurs u graag meer over alle mogelijkheden voor uw dakkapel.

Prefab dakkapellen op maat

Bij Van Hattem Dakkapellen leveren wij hoogwaardige prefab dakkapellen. Deze worden volledig in elkaar gezet in onze eigen fabriek, voordat deze op uw dak geplaatst wordt. Dit biedt diverse voordelen:

  • Efficiëntie: doordat alle onderdelen van de dakkapel vooraf in onze fabriek worden vervaardigd, verloopt het plaatsen van uw dakkapel sneller. Dit betekent dat wij de dakkapel binnen één dag kunnen plaatsen (casco) en de overlast beperkt wordt.
  • Weersonafhankelijk: het vooraf produceren van de dakkapel in onze fabriek zorgt ervoor dat de werkzaamheden niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden. Hierdoor kunnen wij het hele jaar door dakkapellen plaatsen, ongeacht het seizoen.
  • Kwaliteitscontrole: doordat wij de volledige controle hebben over het productieproces in onze eigen fabriek, kunnen wij zorgvuldig toezicht houden op de kwaliteit van de dakkapellen. Elk onderdeel wordt nauwkeurig gecontroleerd voordat het geassembleerd wordt, wat resulteert in hoogwaardige en duurzame dakkapellen.

Inmeting dakkapel

Bij Van Hattem Dakkapellen hechten we veel waarde aan een nauwkeurige inmeting en voorbereiding bij het plaatsen van een dakkapel op uw dak. Onze specialisten komen bij u ter plaatse om de dakkapel in te meten. Tijdens dit proces worden alle benodigde metingen en controles uitgevoerd om mogelijke problemen te identificeren en te voorkomen. Daarnaast bespreken we ook de noodzakelijke constructieve aanpassingen die nodig zijn om een succesvolle plaatsing te garanderen.

 

Overige zaken die het inmeten van een dakkapel beïnvloeden:

Bij het inmeten van een dakkapel zijn er verschillende andere factoren die invloed kunnen hebben, zoals de benodigde vergunning, de dakconstructie, de helling en hellingshoek van het dak, de afstand tot de schoorsteen en de maximale afmetingen volgens de richtlijnen van uw gemeente:

  • Vergunning of vergunningsvrij bouwen: heeft u een vergunning nodig of kan het vergunningsvrij geplaatst worden?
  • Constructie van het dak: heeft u een gordingkap of een sporenkap? Een gordingkap is een dakconstructie waarbij de dakspanten worden ondersteund door horizontale balken, die gordingen worden genoemd. Deze gordingen lopen parallel aan de lengterichting van het dak. De gordingen dragen het dak en verdelen het gewicht naar de muren of andere dragende elementen van het gebouw. Een sporenkap is een dakconstructie waarbij de dakspanten rechtstreeks rusten op de zijmuren of andere dragende elementen van het gebouw, zonder gebruik te maken van horizontale balken. De spanten lopen schuin omhoog van de muur naar de nok van het dak. Bij het plaatsen van de dakkapel wordt er bij een sporenkap een bovenbalk door ons in de dakconstructie geplaatst. Bij een gordingkap worden er twee slapers tussen de balken gezet.
  • Helling van het dak: de helling van het dak bepaalt de afmeting van de dakkapel. Hoe groter de hellingshoek, des te kleiner de dakkapel.
  • Hellingshoek: Dakkapellen met een hellingshoek van 25° of minder kunnen wij helaas niet plaatsen. Dit omdat de grootte en omvang van de dakkapel dermate groot zijn dat we deze niet meer kunnen vervoeren.
  • Schoorsteen: het dakkapel moet op een afstand van de schoorsteen blijven
  • Maximale afmetingen: de maximale breedte is afhankelijk van de regels in uw gemeente. Daarnaast heeft een vergunning ook invloed op de breedte van de dakkapel. De maximale hoogte van een vergunningsvrije dakkapel is 1.75 meter.