Tijdens een adviesgesprek vertellen onze adviseurs u graag meer over alle mogelijkheden voor uw dakkapel.

Dakkapel vergunningen

Van Hattem Dakkapellen kan u ondersteunen met het aanvragen van uw omgevings- en kraanvergunning.

Vrijblijvend een adviesgesprek?

Wij helpen u graag met het aanvragen van de juiste vergunningen!

Vergunning voor een dakkapel

Als KOMO gecertificeerde dakkapellenspecialist volgen wij de regels en voorschriften die bepalen onder welke omstandigheden u wel of geen vergunning nodig heeft om een dakkapel te plaatsen. Deze regels zijn vastgelegd in het bouwbesluit en het Burgerlijk Wetboek en zijn bedoeld om de stabiliteit van de constructie, de harmonie met de omgeving, en de bescherming van de belangen van derden te waarborgen. In veel gevallen kunt u een dakkapel plaatsen zonder vergunning, zolang deze aan bepaalde vereisten voldoet. Deze vereisten variëren per gemeente, maar hebben over het algemeen betrekking op de bouw van uw woning en de afmeting van de dakkapel.

Vergunningseisen dakkapel

Wanneer u wel een vergunning nodig heeft voor de bouw van uw dakkapel, dient u rekening te houden met de volgende vergunningseisen:

  • Omgevingsvergunning: gemeentes hanteren welstandseisen en richtlijnen (maximale breedte en hoogte) voor het realiseren van een dakkapel aan de voor, zij en achterzijde van een woning. Of dit ook in uw gemeente voor uw woning van toepassing is kunt u nazien via Omgevingsloket Online. Wij adviseren u om bij uw gemeente navraag te doen over de mogelijkheden en uw persoonlijke wensen.
  • Kraan gerelateerde vergunningen en maatregelen: het kraanbedrijf neemt afhankelijk van de situatie (soms in overleg met uw gemeente) verkeersmaatregelen (wel of niet zichtbaar) omdat deze essentieel zijn voor een ongestoorde en veilige uitvoering van de werkzaamheden. Ook om te voorkomen dat u of de machinist in ongewenste situaties komen vind het kraanbedrijf het belangrijk dat deze zaken goed zijn geregeld. Eventuele kraan en hijsvergunning kunt u navragen bij uw gemeente.
  • Constructie berekening: wanneer uw aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend bij uw gemeente, kan het voorkomen dat uw gemeente om aanvullende constructie berekeningen vraagt.

Hulp nodig bij het aanvragen van vergunningen?

Wij helpen u graag met het aanvragen van de juiste vergunningen. Tijdens een adviesgesprek kunnen wij de regels voor het plaatsen van een dakkapel samen met u doornemen.

Tijdens een adviesgesprek vertellen onze adviseurs u graag meer over alle mogelijkheden voor uw dakkapel.

Vergunningen aanvragen

Bij het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel kan het zijn dat u gedetailleerde documentatie dient te verstrekken, waaronder tekeningen, constructieberekeningen en een omschrijving van de werkzaamheden. Het is belangrijk om zorgvuldig en nauwkeurig te zijn bij het indienen van de benodigde documenten. Houd er daarnaast rekening mee dat vergunningaanvragen tijd in beslag kunnen nemen. De duur van de wachttijd kan variëren, afhankelijk van de locatie en de complexiteit van het project. Het is daarom raadzaam om ruim van tevoren te beginnen met het aanvragen.

Gevolgen van niet-naleving

Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet naleven van vergunningseisen ernstige gevolgen kan hebben. Als u zonder de vereiste vergunning een dakkapel plaatst, kan de gemeente u verplichten om de bouwwerkzaamheden ongedaan te maken of een boete opleggen. Het is van cruciaal belang om de wetten en voorschriften in uw omgeving te respecteren.